top of page
  • Photo du rédacteuradmin

Mijn moedeloze moederschap: de film

Dernière mise à jour : 13 nov. 2018

Steun een documentaire over de moeilijkheden van moeders. Vrouwen praten vrijelijk over wat veel moeders meemaken en toch taboe blijft -> 8 mars 2018

https://www.kisskissbankbank.com/j-ai-mal-a-ma-maternite



De film

Clémence, Elise, Gaëlle, Laeticia en Lauriane vertellen over hun moeilijkheden als moeder, de moeilijkheden die ze hadden bij de geboorte van hun kind, soms al tijdens hun zwangerschap. Ze kijken terug op hun angstgevoelens, hoe simpele zaken onmogelijk werden, hoe de kunst van ‘mama zijn’ niet vanzelf bij hen kwam. Hun verhalen wisselen elkaar af, vullen elkaar aan en nuanceren elkaar.

Ik heb me beperkt tot deze protagonisten, zonder het woord te geven aan ‘experten’, omdat ik trouw wilde blijven aan wat ze hebben meegemaakt, zonder te oordelen. Voor hen betekent het delen van de pijn van het moederschap dat ze een steen verleggen op het pad van wat we weten over het moederschap en ze doen dat zonder omwegen, zonder zich te verstoppen en zeer openhartig.

Het is hoog tijd dat de maatschappij kennismaakt met deze problematiek en dat we de verschillende ervaringen van het moederschap beter kunnen inschatten zodat we iedereen goed kunnen opvangen op zo’n kwetsbaar moment als het geven van leven.




Waarom moet dit project er komen?

Er wordt vaak gepraat over de adolescentie als een crisismoment, maar er wordt niet, of te weinig, gepraat over het moederschap als een moment in ons leven waarop onze identiteit kan veranderen.

Meer bepaald: een periode in het leven waarin onze identiteit aan een draadje hangt, een gevaarlijk moment. Niet voor onze fysieke gezondheid - dat is vandaag in onze geïndustrialiseerde landen geen echte zorg meer - maar voor onze psychische gezondheid. Ik koos ervoor om vrouwen aan het woord te laten die hebben doorgemaakt wat men genoegzaam een ‘postnatale depressie’ noemt, maar volgens mij meer een manifestatie van onbehagen is die de notie van depressie overstijgt: het neigt veel meer naar een wezenscrisis.

Minstens één vrouw op acht maakt een ‘postnatale depressie’ door. Minstens, want de vele vrouwen die het meemaken zonder het onder woorden te kunnen brengen, zitten niet in deze statistieken. Dat is een enorm hoog getal; het gaat om 10 tot 15% van de vrouwen.

Deze film wil de ervaringen van de vrouwen zelf een deel van de antwoorden laten geven.


7 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout
bottom of page